Pardo

Breaking seafood authenticity: geographical origin perspective

Miguel Ángel Pardo - AZTI-Tecnalia.

Parque Tecnológico de Bizkaia. Astondo bidea, 609 - 48160 Derio, Bizkaia, SPAIN.

Nowadays, there is a major concern regarding the authentication of high value seafood products. Moreover there is a growing interest in protecting both local food industry as well as the final consumer from the introduction of questionable quality food in the local market. Commercialization of seafood products under sustainable local or geographical denominations is indeed one of the most promising EU strategies to foster internal food industry against the introduction of less quality food products in this globalized market. Competent authorities are making significant efforts concerning the development of legislation that clearly marks the quality requirement to be accomplished in the case of protected denominations and catalog non-compliance established standards as fraud. In this sense, the application of genomics based techniques is capable of meeting this objective.

We have developed a series of methodologies based on high resolution genotyping. These analyses led to SNP marker discovery and further analysis in order to provide the level of discrimination that is required to distinguish different geographical origins. The analytical systems developed allow population assignation in terms of breed or geographical origin by means of SNP genotyping and subsequent comparison of the results from previously characterized reference populations. We successfully applied this technology to the major challenges of breed and geographical origin confirmation in a series of valuable and sustainable seafood products. Once validated and standardized, these techniques could be employed by regulatory authorities and industrial control laboratories.

Vers l’authenticité des produits de la mer : perspective de l’origine géographique

A l’heure actuelle, l'authentification des produits de la mer d’intérêt commercial est une préoccupation importante.De plus il y a un intérêt croissant à protéger à la fois les industries nationales et les consommateurs de l'introduction d'aliments de qualité douteuse sur le marché. La commercialisation des produits de la mer sous des dénominations locales ou géographiques durables est en effet l'une des stratégies les plus prometteuses de l'UE pour promouvoir l'industrie alimentaire du pays contre l'introduction de produits alimentaires de moindre qualité dans ce marché mondialisé.Les autorités compétentes font des efforts significatifs concernant l'élaboration d'une législation qui indique clairement l'exigence de la qualité à réaliser dans le cas des dénominations protégées et le catalogue du non-respect des normes établies ainsi que de la fraude. Pour ce faire,l'application des techniques basées sur la génomique est capable d'atteindre cet objectif.
avons développé une série de méthodes basées sur le génotypage à haute résolution.Ces analyses ont conduit à la découverte de marqueurs SNP (single nucleotide polymorphism) et à une analyse approfondie afin de fournir le niveau de discrimination nécessaire pour distinguer les différentes origines géographiques. Les systèmes analytiques développées permettent l’assignation de la population en termes de stock ou d'origine géographique à l’aide du génotypage et de la comparaison ultérieure avec des résultats issus de populations de référence, caractérisées précédemment.Nous avons appliqué cette technologie avec succès à une série d’échantillons de produits de la mer.Une fois validées et standardisées, ces techniques pourraient être utilisées par les autorités réglementaires et les laboratoires de contrôle dans les industries.