SAFEFISHDISH

2015-2018 : Projet SAFEFISHDISH, financé par les états membres de l’ERANET COFASP

Improved microbial quality and safety of fish

 

Objectifs

The main objective of the SAFEFISHDISH project is to improve the microbial and sensory quality and safety of fish from harvest to consumer. The project will focus on farmed salmon and wild cod which are the major species traded in Europe. Novel handling techniques and combination of innovative preservation technologies involving biopreservatives (protective cultures, chitosan…), superchilling and modified atmosphere will be evaluated. Treatment well ahead of the food chain (on the skin and on flesh just after filleting) may maximize its efficiency and will be explored. Combination of these preservation techniques is innovative and needs to be tested. Bacterial ecosystem and their metabolism profile will be explored via modern tools such as pyrosequencing and various chromatographic methods.

Dans ce projet, EM3B est responsable de la sélection de souches bactériennes d’intérêt pour la biopréservation et compatibles avec l’utilisation d’autres procédés de conservation (superchiling, chitosan et atmosphère modifiée). EM3B est en charge de la validation en gravelax et saumon fumé.

 

Partenaires

Coordinateur : F. Leroi, Ifremer (EM3B)

Partenaires académiques: ONIRIS (France), MATIS (Islande), NOFIMA (Norvège), NTNU (Norvège)

Partenaires industriels : PFI Nouvelles Vagues (France), CITPPM (Confédération des Industries de Transformation des Produits de la Pêche Maritime, France), PRIMEX (Islande), RAFEYRI (Islande), SAMHERJI (Islande)